Search NASA⌕ Search

Engineering topics

Aho, Ken

Publications and source records attributed to Aho, Ken.

Disturbance of hibernating bats due to researchers entering caves to conduct hibernacula surveys

Estimating population changes of bats is important for their conservation. Population estimates of hibernating bats are often calculated by researchers entering hibernacula to count bats; however, the disturbance caused by these surveys can cause bats to arouse unnaturally, fly, and lose body mass. We conducted 17 hibernacula surveys in 9 caves from 2013 to 2018 and used acoustic detectors to document cave-exiting bats the night following our surveys. We predicted that cave-exiting flights (i.e., bats flying out and then back into caves) of Townsend’s big-eared bats (Corynorhinus townsendii) and western small-footed myotis (Myotis ciliolabrum) would be higher the night following hibernacula surveys than on nights following no surveys. Those two species, however, did not fly out of caves more than predicted the night following 82% of surveys. Nonetheless, the activity of bats flying out of caves following surveys was related to a disturbance factor (i.e., number of researchers × total time in a cave). We produced a parsimonious model for predicting the probability of Townsend’s big-eared bats flying out of caves as a function of disturbance factor and ambient temperature. That model can be used to help biologists plan for the number of researchers, and the length of time those individuals are in a cave to minimize disturbing bats.

59 BASIC BIOLOGICAL SCIENCES↗

Long-term patterns of cave-exiting activity of hibernating bats in western North America

Understanding frequency and variation of cave-exiting activity after arousal from torpor of hibernating bats is important for bat ecology and conservation, especially considering white-nose syndrome. In winter from 2011 to 2018, we acoustically monitored, and counted in hibernacula, two species of conservation concern—western small-footed myotis ( Myotis ciliolabrum ) and Townsend’s big-eared bats ( Corynorhinus townsendii )—in 9 caves located in important habitat for these species in western North America. We investigated if cave-exiting activity differed by species, cave, number of hibernating bats, moon phase, and weather variables. Both species exited hibernacula during all winter months, but most activity occurred in March followed by November. Although we counted almost 15 times more Townsend’s big-eared bats during hibernacula surveys, we documented western small-footed myotis exiting caves 3 times more than Townsend’s big-eared bats. Cave-exiting activity increased with increasing number of hibernating bats, but more so for western small-footed myotis. Both species of bats were active during warm weather and low wind speeds. Western small-footed myotis were more active during colder temperatures, higher wind speeds, and greater change in barometric pressure than Townsend’s big-eared bats. Our results provide a long-term dataset of cave-exiting activity after arousal from torpor during hibernation for these species before the arrival of white-nose syndrome.

54 ENVIRONMENTAL SCIENCES↗